Khamis, 2 April 2015

Bisnes Bakeri Di Zaman GST

Bagi mereka yang membuat biskut Almond London dan pelbagai biskut berasaskan badam pasti pening nak tentukan harga. Kos terlampau tinggi! Berapa yang boleh kita jual kepada pelanggan?

Ia akan menjerut peniaga kecil dan sederhana di Malaysia.

Bagaimana mengatasinya? 
  1. Ekjas resepi agar tidak mengunakan terlalu banyak bahan yang berharga mahal.
  2. Tukar kepada bahan yang lebih murah contohnya badam kepada kacang tanah.
  3. Jual dalam kuantiti yang lebih kecil. Contohnya biasanya jual dalam bekas 50 biji, kita boleh jual dalam bekas 30-40 biji.
  4. Beli bahan mentah secara borong. Ia memerlukan modal yang agak besar. Tapi kita boleh kenalpasti bahan yang kita perlukan dalam kuantiti yang besar dan cepat dihabiskan.

Saya jangkakan kuasa beli pengguna juga akan berkurangan selepas ini. Mereka akan lebih
berkira untuk berbelanja dan menjadi produk yang lebih murah.

Bagaimanakah harga bahan mentah di tempat anda?


Bagi mereka yang nak belajar dan mulakan bisnes bakeri. Anda boleh layari:

1. Coklat Buatan Tangan - www.buatcoklat.com
2. Cupcake/Kek Cawan - www.buatcupcake.com
3. Kek Coklat - www.kekcoklat.com
4. Biskut Bajet - www.buatbiskut.com
5. Biskut Drop/Penyet - www.biskutpenyet.com
6. Tart - www.buattart.com
7. Muruku - www.buatmaruku.com
8. Muffin - www.buatmuffin.com
9. Kek Kukus - www.buatkekkukus.com
10. Kek Cheese - www.kekcheese.com
Catat Ulasan